Anderen beoordelen ons met een 4.8 / 5 op Google

Meer dan 1000 engineers gingen je voor

Netwerk van ruim 400 werkgevers in NL

Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Teaser 1

De 7 gouden sollicitatietips voor PLC Programmeurs & Control Engineers

De afgelopen 15 jaar heb ik voor honderden PLC Programmeurs en Control Engineers een overstap naar een nieuwe baan geregeld. In die jaren heb ik duizenden sollicitatiegesprekken bijgewoond, zowel op locatie als digitaal. Op basis van alle feedback die daarop is ontvangen deel ik mijn belangrijkste sollicitatietips:

1) Voorbereiden is heel goed, het ook laten merken is nog beter

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat is zeker waar. Maar een voorbereiding is niets waard, als je daar in het sollicitatiegesprek weinig mee doet. Dus laat het tijdens het gesprek weten als er gesproken wordt over recente automatiseringsprojecten of nieuwe besturingstoepassingen, waar jij tijdens je voorbereiding al over gelezen hebt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, gewoon een opmerking als “daar had ik inderdaad op jullie website over gelezen en leek me erg interessant” is meer dan voldoende.

2) Die LinkedIn profielen mag je heus wel bekijken

Als je op LinkedIn de profielen van je gesprekspartners bekijkt, kunen zij inzien dat je op hun profiel hebt gekeken. Voor sommigen voelt dat daarom ongemakkelijk, het geeft hen het gevoel alsof ze stiekem aan het gluren zijn. Niemand vind het echter raar als jij tijdens je voorbereiding de profielen van enkele medewerkers van je potentiële nieuwe werkgever hebt bekeken. Sterker nog, het geeft je gesprekspartners juist het gevoel dat je het sollicitatiegesprek serieus neemt en je daar goed op voorbereidt. Gewoon doen dus. Het connectieverzoek kun je uiteraard wél beter na de kennismaking versturen.

3) Doe nou maar gewoon de kleren aan die je ook tijdens het werk draagt

Niets ziet er gekker uit dan een PLC Programmeur of  Control Engineer in 3-delig pak. En toch gebeurt het, met allerlei ongemakken tot gevolg. Een pantalon van 5 jaar oud die nu nét niet meer past waardoor je continu afgeleid bent of een jasje dat veel te warm is waardoor het zweet je al na 2 minuten uitbreekt. Doe maar gewoon aan wat je ook tijdens je werk draagt. Voel je je op je gemak in een overhemd en een nette broek? Dan is dat een prima optie, maar als je altijd in een spijkerbroek loopt en een bandshirt draagt is daar absoluut niets mis mee.

4) Te laat komen is dus helemaal niet zo erg als iedereen beweert

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is toch doodzonde nummer 1? Dat valt reuze mee. Het is veel erger als jij compleet uitgeput en bezweet aan de deur staat, omdat je de laatste 10 minuten heel hard hebt door moeten lopen om nog nét op tijd te kunnen komen. Of dat je volledig gestrest het bedrijf binnen loopt, omdat je in een onverwachte file kwam te staan en een shortcut hebt genomen die helemaal niet sneller bleek. De oplossing is heel eenvoudig: gewoon direct bellen naar het bedrijf als je verwacht het afgesproken tijdstip niet te redden en je zult zien dat er geen probleem van wordt gemaakt. Heb je gelijk een mooi onderwerp te pakken om het ijs te breken als je de eerste handen hebt geschut.

5) Solliciteren is wat anders dan een overhoring, ook jij mag vragen stellen

Vragen stellen lijkt niet standaard in de aard te zitten van een PLC Programmeur of Control Engineer. Maar toch is het ontzettend belangrijk. Vooral voor jezelf, want ook jij moet uit het sollicitatiegesprek halen of deze werkgever wel de beste plek voor jou is om jezelf te kunnen doorontwikkelen. Ook kun je je enthousiasme over de functie tonen en jezelf daarmee op de kaart zetten door een vraag te stellen als “wat je eerder vertelde over project A of besturingsoplossing B lijkt me echt ontzettend interessant, kun je daar meer over vertellen?”

6) We zitten niet meer in de 20ste eeuw, niemand gaat vragen naar jouw 5 sterke en 5 zwakke punten

Google eens op “voorbereiding sollicitatiegesprek” en ze doemen geheid op: de klassieke vragen naar je 5 sterke en 5 zwakke punten. In de praktijk zegt het antwoord op deze vragen echter bijzonder weinig. Het wordt vaak een ingestudeerd praatje of juist het tegenovergestelde: een ongemakkelijke stilte. Goede vragenstellers stellen deze vragen daarom al lang niet meer en proberen op andere manieren inzicht te krijgen in je kwaliteiten. Krijg je de vraag wel te horen in het sollicitatiegesprek? Ren dan snel weg, want waarschijnlijk is deze werkgever blijven hangen in de vorige eeuw.

7) Last but not least: Inderdaad, de vraag “waar sta jij over 5 jaar” is inderdaad een strikvraag

De meest gestelde vraag aan mij tijdens de voorbereiding op een sollicitatiegesprek is wat je nu aanmoet met deze vraag. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de meeste werkgevers zijn helemaal niet geïnteresseerd in je (torenhoge) ambities. Wat ze eigenlijk willen weten is hoe groot de kans is, dat je de functie waar je op solliciteert ook daadwerkelijk minimaal 5 jaar gaat uitvoeren. Want ze zoeken een PLC Programmeur of Control Engineer en geen Lead Engineer of Projectleider. Ze leiden je verder op in het vak en investeren in jouw kennis, dan is het zonde als dat na 5 jaar voor niets blijkt te zijn geweest. Mijn gouden tip: antwoord door aan te geven dat je specialist wil worden in je vakgebied. Niemand kan 5 jaar verder in de tijd kijken, maar met dit antwoord zit je 100% gebakken. Succes!

Nieuw item

Ook sparren over jouw carrière?

  

Populaire vacatures

Al lerend innoveren en ‘toveren’ met Siemens; dat is waar je hier als junior PLC engineer indruk mee maakt. En met je tafelvoetbal skills natuurlijk.
inDen Bosch
Werk je al jaren met dezelfde besturingssystemen en ben je toe aan verbreding van je kennis? Voor een ervaren engineer komen alle merken, systemen en technieken voorbij.
inDen Bosch
Heb jij al met de meeste besturingssystemen in de chemische, voedsel of olie & gas industrie gewerkt en wordt je niet snel meer uitgedaagd? Stap over naar de experts in het vakgebied.
inEde
Werk je al jaren met dezelfde besturingssystemen in de water- of infrasector en ben je toe aan verbreding van je kennis? Hier komen alle systemen en technieken voorbij.
inGroningen